TAJMS undersöker: Vad tycker eleverna om gympan?
Idrott är ett ämne som många haft sedan de gick i förskolan. Några ser det som en chans att röra på sig och gillar lektionerna medan andra anser att idrott är det tråkigaste ämnet i skolan. Vi på Tajms har undersökt vad eleverna på gymnasiet tycker om idrottslektionerna här.
Med tio idrottsprofiler och en träningshall, två gym, två beachvolleybollplaner, en stor gräsmatta, springrunda och tillgång till friidrottsarenan Stonehill och Vattenpalatset är Lerums Gymnasium en skola där eleverna har många möjligheter att utöva de idrotter de är intresserade av. Men tycker du att det är kul med idrott? Och vad står det på schemat som får dig att jubla och vad får dig att frukta timmen i idrottshallen? Hur är din uppfattning om lärarna, blir du rättvist behandlad? De här är frågorna vi har ställt till 30 elever här på Lerums Gymnasium för att ta reda på vad de tycker om idrottslektionerna.
Majoriteten av eleverna tycker mest om bollsporter och håller även på med det på fritiden, där av blev fotboll en klar vinnare i frågan om favoritsporten på idrotten. På frågan "Vad tycker du minst om på gympan" svarade de flesta eleverna att springa den drygt 3 kilometer långa slingan. Idrottsläraren Anders Perols tror att det beror på att löpning är ganska jobbigt om man inte tränar på fritiden. Han berättar också att alla gymnastiklärarna gör en utvärdering vid slutet av varje läsår för att diskutera vad som har varit bra och dåligt. De försöker även hålla ett så brett program som möjligt, något som kan vara svårt med tanke på att det går 1400 elever på Lerums Gymnasium. Han tror att vissa upplever gymnastiklektionerna som något enformiga men att de då "inte ser helheten" som Anders Perols beskriver det.56 procent av eleverna säger att de är nöjda med sina lärare och endast 8 procent är missnöjda och menar att de behandlas orättvist. Resterande elever säger att de för det mesta blir rättvist behandlade men att lärarna då och då kan fälla taskiga kommentarer. Anders har inga kommentarer till det utan säger att han inte har koll på vad alla andra lärare gör men förklarar att han inte upplever sig själv som en elak lärare.